Doprava ZDARMA do GLS Parcelshopů

Baterie OPTIMA jako ikona odolnosti a výkonu

Baterie s konstrukcí typu AGM se skelným rounem stále častěji nahrazují v moderních vozech konvenční zaplavené baterie kvůli svým vesměs lepším vlastnostem.

Není žádným tajemstvím, že baterie OPTIMA mají velmi unikátní design. Už na první pohled je jasné, že se od tradičních plochých baterií něčím výrazně liší. Často se ale lidé ptají: Přináší ten rozdíl něco navíc v reálném světě? Odpověď je jednoznačné ANO! Proč jim důvěřuje tolik řidičů po celém světe? V následujících řádcích se to pokusíme vysvětlit.

Svitková (někdy také spirálová) konstrukce označovaná u značky OPTIMA jako SPIRALCELL přináší vyšší výkon oproti klasickým plochým článkům, ještě lepší odolnost vůči vibracím a hodí se i do extrémních tepelných podmínek. To baterie Optima činí ideální pro použití v náročných prostředích, jako jsou terénní a závodní vozidla, lodě, čluny a buginy. Hodí se samozřejmě i do běžných vozidel všude tam, kde není místo pro kompromisy.

Červená vs. žlutá vs. modrá řada

Startovací baterie OPTIMA RED TOP se obvykle používají pro krátkodobé vysoké dodávky energie, například právě pro startování motoru nebo provoz lehkých elektrických zátěží. Dodávají také dodatečnou energii, když elektrické zatížení vozidla přesáhne schopnosti nabíjecího systému (alternátoru), a fungují jako stabilizátor napětí elektrického obvodu auta, vyrovnávají napěťové špičky a zabraňují poškození ostatních součástí elektrického systému, které by mohl způsobit příliš hluboký pokles napětí.

Příkladem nadměrného zatížení el. obvodu, které přesahuje výkon alternátoru, jsou náročné instalace v oblasti výkonných audio systémů nebo vozidel záchranných složek. Když motor běží na volnoběh a výkon alternátoru klesá, může baterie nadále podporovat zátěž vysokým proudem a poté se rychle dobíjet, když se otáčky motoru a výkon alternátoru zvýší.

Vozidla záchranných složek stejně jako dodávková vozidla komerčních flotil a vozidla s nadstandardní elektronickou výbavou pro svůj náročný provoz vyžadují baterie odolné hlubokému vybíjení. K těmto účelům vznikla řada OPTIMA YELLOW TOP s posílenými deskami článků. Lodě, které vyžadují lodní akumulátor s hlubokým cyklem, mohou využívat výhod akumulátoru OPTIMA BLUE TOP jako dvouúčelového akumulátoru.

Jak to, že jsou tak dobré?

Baterie OPTIMA jsou až 15x odolnější vůči poškození vibracemi, a to hlavně díky robustnímu spojení mezi články. Pásky, které články spojují, jsou odlity na své místo, zatímco většina ostatních baterií používá levnější, méně odolné svary. Tento odlitek je sice dražší, ale je klíčem k vynikajícímu výkonu baterií OPTIMA. Spoje jsou velmi silné a vyrobené z 99,99% perfektně vyčištěného olova, na rozdíl od některých jiných baterií, kde není při výrobě kladen důraz na takovou čistotu. Jedinečný zpracování článků OPTIMA SPIRALCELL znamená, že baterie OPTIMA mají méně vnitřních součástí - asi 30 ve srovnání s více než 120 v tradiční ploché baterii. Menší počet dílů, vysoká odolnost proti vibracím, špičkové materiály a pevná spojení tvoří baterii, která si zaslouží název The Ultimate Power Source™.

Díky těmto pevným spojením elektřina lépe proudí do a z baterií. To znamená rychlejší nabíjení a vyšší výkon, když je potřeba. Představte si proud vody: v tradičních bateriích jsou často překážky v toku energie kvůli  svarům, které zpomalují proud stejně jako balvany v řece. Prvotřídní materiály a robustní spoje v Optimách takové překážky nemají.

Takže pokud hledáte baterii, která je silná, spolehlivá a vydrží dlouho, Optima je jasná volba. Váš vůz si zaslouží jen to nejlepší – a co může být lepšího než kousek špičkové technologie pod kapotou?